Tüzelőcentrum
Weboldal alcíme
Példa cím
Ön is szeretné megtalálni a legjobb a tüzifát, de nem tudja merre induljon?
Jó hírünk van: Segítünk! Vállalkozásunk, 2004 óta szolgálja ki a vásárlói igényeket.
Célunk, hogy ne hagyjuk magára, hiszen mindkettőnk közös érdeke, a minőségi fűtés
​alapanyag beszerzése, biztosítása valamint az eredményes együttműködés vásárlóinkkal.
Ennek érdekében, a legkiválóbb tüzifát kínáljuk, egész Magyarországon, biztonságos,
nyomon követhető hazai és külföldi erdészetektől, szerződött partnereinktől.

Milyen mértékegységben árusítunk tűzifát? 

Szórt, ömlesztett űrméter: 

Az ömlesztett űrméter a szállító járművön mérhető módon síkban van elrendezve. A vásárló a kiszállításkor a helyszínen ellenőrizni tudja a rendelt mennyiséget. A teherautó hosszúsága, szélessége, magassága szorozva adja az ömlesztett, szórt űrmétert. Ez mérőszalaggal könnyedén mérhető. Ez az ömlesztett m3 összerakva a fatárolóban megszokott módon kb. 0.7 m3 lesz. Így otthon Ön is könnyen ki tudja számolni, hogy a pénzéért mennyi fát kapott.

Hálós, bálás kaloda: 

Raklapra ömlesztve, kör alakú hálós csomagolásban árusítjuk. A kör átmérője: 1,2 m, magassága: 1,55 m. Nettó térfogata: kb. 1.75 m3, ez kb. 7,5 - 9,5 mázsa tűzifát tartalmaz, nedvességi foktól függően.

Melyiket válasszam? Hogyan vásároljak? 

 • Ömlesztett űrméterben: helyszínen mérhető, nincs jelentősége a tűzifa nedvességtartalmának.
 • Mázsában: nagyban befolyásolja a tűzifa nedvességtartalma az árat.
 • Kalodában: kényelmes vásárlás, egységet vesz a vásárló.

Milyen tűzifa fajtát vegyek? 

 • Tölgy: Közkedvelt fafajta magas fűtőértéke miatt. Érdemes korán beszerezni, hogy legyen ideje kiszáradni. Általában könnyen hasad, nagy a kéregszázaléka.
 • Cser: A cser tulajdonságai nagyon hasonlóak a tölgyhöz. Magas fűtőértékkel rendelkezik, ám ennek a fafajtának van a leghosszabb száradási ideje. Óvatosan kell vele bánni, mert könnyen befülled. A cser előnye, hogy nagyon jó parázstartó.
 • Bükk: A bükk szintén egy hosszú száradási idővel rendelkező fafajta, a cserhez hasonlóan. Fülledésre érzékeny, kéregszázaléka igen alacsony.
 • Gyertyán: Közkedvelt tűzifa, nem túl könnyű felhasogatni, elég kemény fafajta. Viszont kifejezetten magas fűtőértékű fa. Érdemes minél előbb beszerezni, mert száradási ideje hosszú. Kicsi a kéregszázaléka.
 • ​Akác: Közkedvelt fafajta. Nagyon könnyű hasítani és száradási ideje nem túl hosszú. Fülledésre nem érzékeny. Szinte azonnal tüzelhető.

Tűzifák fűtőértéke: 

FA FAJTA FŰTŐÉRTÉK
Tölgy 15,1 MJ / Kg
Cser 16,8 MJ / Kg
Bükk 15,6 MJ / Kg
Gyertyán 15,8 MJ / Kg
Akác 14,8 MJ / Kg

Mi határozza meg a tűzifa fűtőértékét? 

 1. Fa minősége: azaz, mennyire bélkorhadt, pudvás, milyen a szövet keménysége
 2. Fa fajtája: a kemény tűzifák (tölgy, cser, bükk, gyertyán) fűtőértéke átlagosan légszárazon kb. 2700 kWh / m3 (teljesítmény óra / m3)
 3. Fa nedvességi foka: 
  - Frissen vágott fa nedvességtartalma kb. 40-60 %
  - Légszáraz fa nedvességtartalma kb. 12-20 % (egy, másfél évig szabadban száradó fa nem csapadékos évszakban)
  ​- Abszolút száraz fa nedvesség tartalma kb. 10 % (két évig fedett helyen hasogatva tárolt fa)

Mikor vásároljak tűzifát? 

Tűzifát vásárolni tavasszal és nyár elején célszerű. Ilyenkor még van bőven ideje száradni. Sokan elhalasztják a vásárlást július-augusztus-szeptember hónapokra. Az ekkor vásárolt tűzifa már nem lesz olyan hatékony a téli fűtési szezonban, mint a korábban vásárolt. Ha megvásároljuk a nyers tűzifát kora tavasszal, akkor tüzelésre készen kell állnia télre, nagyjából október közepére. Bár az ideális száradási idő párás környezetben vagy csapadékosabb időjárás esetén lehet, hogy hosszabb. 

Kiszárad-e a tűzifa ha augusztus-szeptember körül szerezzük be? 

Semmiképpen sem. Talán a felülete 1 - 2 cm vastagságban, de mélyebben megmarad a víz. A tűzifának 15 cm átlag vastagságban nem elég 3 - 4 hónap száradás, még nyáron sem. Ehhez legalább 8 tavaszi-nyári hónap szükséges.

Hogyan tároljam a tűzifát? 

Hogy a téli tüzeléskor a faanyag nedvességtartalma 20% alatt legyen le kell csökkenteni a víztartalmát. Ennek az egyetlen praktikus módja, hagyni, hogy a napsütés és szél szárítsa ki a tűzifát. Ez azt jelenti, hogy lehetőség szerint szabadban egy napsütötte széljárta helyen célszerű felrakni a felhasogatott fát. Így a napmelegtől elpárolgó vizet a szellő tovafújja. A felrakásnál ügyeljünk arra, hogy a sorok között is hagyjunk légjárta réseket. Hagyjuk a fát száradni legalább hat hónapon át.

Fedni vagy nem fedni a tűzifát? 

Sokan szeretik befedni a száradó fát. A takarás teóriája szerint, ha fedve van, nem áztatja az eső és gyorsabban szárad. A mások tapasztalata szerint takarás nélkül is megfelelően kiszárad, csupán az a fontos, hogy a nap süsse és megfelelő légjárás legyen a hasábok között. Természetesen egy kiadós eső után nem lehet azonnal bevinni a fáskamrába, kell néhány napot várni, hogy az esővíz felszáradjon. Persze, ha valaki hasznosabbnak tartja a fedést tegye azt, ha pedig nem akkor a fészerbe való eltárolást csak néhány napsütéses nap után végezzük el.

Mit tegyek ha már nem sikerült száraz fát vásárolnom? 

Amennyiben mégis későn sikerült csak fához jutni, érdemes egy-két napi hasogatott fát mindig a kályha, tetejére ( kazán fölé, stb...) rakni, hogy mire a kályhába kerül nagyjából kiszáradjon.

Hogyan tudok rendelni? 

Megrendelés személyesen telephelyeinken, telefonon és e-mailen keresztül lehetséges.

Információ és Rendelésfelvétel:
Hétfő - Péntek: 07:00 - 18:00
Szombat: 07:00 - 14:00
Vasárnap: ZÁRVA
​Pálné Éva: 
+ 36 (70) 375 2468
Horváth Anikó: +36 (70) 575 1710
Ádám Zsolt: 
+ 36 (30) 198 4685
E-mail: 
tuzelocentrum@gmail.com

Hogyan történik a kiszállítás? 

A megrendelés felvételekor munkatársunk felírja a szállítás várható időpontját és az adatokat ( név, cím, elérhetőség, mennyiség, fafajta, tűzifa mérete ). Mielőtt az áru kiszállításra kerül munkatársunk telefonon mindenesetben egyeztet Önnel, hogy mikor ér oda a teherautó. Kiszállítás kisteherautókkal történik, minden járművünk hátrafelé billent. Fizetés kizárólag a kiszállítás helyszínén az áru megtekintése után történik!